Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Τα προβλήματα των ανέργων είναι πολύ σοβαρά για να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να δημαγωγεί και να προσπαθεί να φτιάξει «κοινωνικό προφίλ» στις πλάτες μας. Εμείς ως Πρωτοβουλία Ανέργων ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε με δική μας παρέμβαση, μια σειρά από αιτήματα. Μέχρι τώρα και σε σχέση με τα αιτήματα αυτά έχουμε διαπιστώσει τα παρακάτω:

  1. Ζητήσαμε να δεσμευτεί ο Δήμος ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις ή περικοπές προσωπικού είτε πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους είτε όχι. Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο με την ανακοίνωση της «εφεδρείας» και των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.
  2. Ζητήσαμε να μην πληρώνουν οι άνεργοι Δημοτικά Τέλη. Η απόφαση πάρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν παμψηφεί, με εισήγηση της διοικούσας παράταξης! Στη συνέχεια ακυρώθηκε από την Περιφέρεια και άρχισε το γνωστό παιγνίδι, από τον Άννα στον Καϊάφα. Είναι το μόνο αίτημα μας που ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό ακυρώθηκε! Ο Δήμαρχος, όπως και όλες οι παρατάξεις καλούνται να υποστηρίξουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλιώς γίνεται φανερό ότι δημαγωγούν.
  3. Ζητήσαμε δωρεάν περίθαλψη των ανέργων. Στη συνάντηση με τον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Υγείας μας ενημέρωσαν ότι οι άνεργοι μπορούν να περιθάλπονται δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Επίσης όμως μας ενημέρωσαν ότι αυτό ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση κατοχυρωμένο και στην πραγματικότητα είναι εφικτό χάρη μόνο στο ιδιότυπο καθεστώς που βρίσκεται το Κέντρο Υγείας και στην καλή διάθεση των ίδιων των γιατρών! Όπως επίσης και ότι το Κέντρο Υγείας θα περάσει, αργά ή γρήγορα, κάτω από τη διοίκηση του «Αττικού» νοσοκομείου και θα υπαχθεί στο «κανονικό» καθεστώς του ΕΣΥ, πράγμα που θα σημάνει και το τέλος της δωρεάν εξυπηρέτησης των άνεργων και άπορων της πόλης μας. Εμείς λοιπόν καλούμε όλους τους άνεργους και άπορους της πόλης να πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας, με στόχο να κατοχυρωθεί στην πράξη η δωρεάν περίθαλψη και να απαιτήσουμε να μην αλλάξει αυτό το καθεστώς. Γενικά για το ζήτημα της υγείας απαιτήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί για τη δωρεάν περίθαλψη των άνεργων και άπορων, στο βαθμό που (σύμφωνα και με τον «Καλλικράτη») θα περάσουν σε επόμενη φάση ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία στις δικαιοδοσίες των Δήμων. Σε αυτό δεν πήραμε απάντηση.
  4. Ζητήσαμε δωρεάν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων. Αυτό ισχύει για όσους έχουν μπει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. Κατά τα άλλα είναι τόσο λίγες οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς που τα περισσότερα παιδιά των ανέργων, αλλά και των εργαζόμενων μένουν εκτός! Την ίδια στιγμή ο Δήμος έχει μειώσει τον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών και έχει προβεί σε μείωση προσωπικού. Σαν συνέπεια έχουμε διαπιστώσει ότι επάνω στο πρόβλημα του κόσμου που δεν έχει που να αφήσει το παιδί του, έχει στηθεί ένα ολόκληρο παιγνίδι ρουσφετιού και πελατειακών σχέσεων. Όσον αφορά τα τροφεία στους σταθμούς όπως και το αντίτιμο για τις αθλητικές δραστηριότητες, το Δημοτικό Ωδείο κλπ. έχουν όλα αυξηθεί. Εμείς επανερχόμαστε στο ζήτημα των παιδικών σταθμών και σε συνάρτηση με το θέμα των απολύσεων και μειώσεων προσωπικού στο Δήμο. Ζητάμε λοιπόν να απορροφηθούν δωρεάν όλα τα παιδιά του εργαζόμενου και άνεργου κόσμου που αναζητά εργασία. Αν δεν επαρκούν οι υπάρχοντες σταθμοί, να φτιαχτούν και να στελεχωθούν και άλλοι.
  5. Ζητήσαμε δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα το φτιάξει. Αναμένουμε να το δούμε.
  6. Ζητήσαμε εστίες φαγητού για άνεργους και άπορους που στερούνται ακόμα και την τροφή. Ο Δήμαρχος μας ανταπάντησε ότι θα εντάξει στο υπάρχον πρόγραμμα διανομής μερίδων φαγητού όσους έχουν ανάγκη. Μάθαμε από συνάδελφους άνεργους που πήγαν να εγγραφούν ότι τους απάντησαν πως μετά την εγγραφή τους στη σχετική λίστα, θα τους επισκεφθεί «εν ευθέτω χρόνω» κοινωνική λειτουργός του δήμου για να διαπιστώσει την κατάσταση τους και να εγκριθεί η διανομή φαγητού. Στο μεταξύ οι άνθρωποι αυτοί πεινάνε και στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους επαφίονται στις εκκλησίες και στην ελεημοσύνη των γειτόνων τους.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω αιτήματα ικανοποιηθούν, το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει. Το πρώτο και βασικότερο είναι να εξασφαλιστεί εργασία για όλους τους άνεργους με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές. Από τη μεριά του Δήμου μέχρι τώρα το μόνο που έχουμε δει σχετικά είναι η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τις ΜΚΟ που έχει υποδείξει το Υπουργείο Εργασίας και που στην ουσία έρχονται να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις στο Δήμο με πεντάμηνες συμβάσεις, πενιχρής αμοιβής. Στήνεται δηλαδή ένα κανονικό σκλαβοπάζαρο επάνω στο πρόβλημα του άνεργου κόσμου. Σε αυτό, όπως και στα άλλα ζητήματα των ανέργων οφείλουν να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις του Δήμου καθαρά και συγκεκριμένα. Τα όμορφα λόγια και τα «χτυπήματα στην πλάτη» που αφειδώς μας προσφέρουν είναι καλά για τη «φωτογραφία», αλλά δεν απαντάνε στα προβλήματα μας.
Καλούμε όλους τους άνεργους του Περιστερίου να συσπειρωθούμε στην Πρωτοβουλία και να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας. Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται μαζική πάλη. Δεν περισσεύει κανείς.

2 σχόλια: