Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Κοινωνική παραπλάνηση – εμπαιγμός ανέργων με επιταγές κατάρτισης (training voucher) του ΟΑΕΔ

Όσοι ιστολόγοι θέλουν, ας βοηθήσουν με την αναδημοσίευση αυτής της ανάρτησης. Όσοι αναγνώστες μπορούν, ας την διαδώσουν μέσω Facebook, Google+, Twitter ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, για όποιους βουλευτές ευαισθητοποιηθούν και θέλουν να καταθέσουν ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, τους την έχουμε έτοιμη: σε μορφή pdf εδώ, και σε επεξεργάσιμη μορφή MS-Word εδώ (συμπληρώνουν μόνο τα στοιχεία τους).
Είσαι μακροχρόνια άνεργος; Έλα να σου κόψουμε το μάκρος της ανεργίας με μια Επιταγή Επαγγελματικής Κατάρτισης (training voucher), γιατί έτσι μας βολεύει στατιστικά. Αυτό θα έπρεπε να είναι το σλόγκαν του Υπουργείου Ανεργίας και Κοινωνικής Παραπλάνησης.
Προσοχή, όσοι άτυχοι δικαιούχοι βρίσκονται ανάμεσα στους 36.644«ωφελούμενους» που το όνομά τους επιλέχτηκε να βρίσκεται στο «Μητρώο(δήθεν) Ωφελουμένων» του ΟΑΕΔ, της δράσης «Επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης – training voucher – Κατάρτιση και Πιστοποίηση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • (α) «Οι κάρτες ανεργίας όλων των ωφελουμένων(sic!), παύουν να είναι σε ισχύ από την έναρξη της κατάρτισης. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος κατάρτισης αποτελεί ημερομηνία διακοπής της ισχύος της κάρτας ανεργίας».
  • (β) «Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης, δηλαδή, μετά τη λήξη των μαθημάτων κατάρτισης και χωρίς την αναμονή των εξετάσεων πιστοποίησης μπορούν να εγγραφούν εκ νέου στα μητρώα των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του Οργανισμού όπου θα εκδοθεί νέο δελτίο ανεργίας».
Τα παραπάνω απίθανα διευκρινίζονται συμπληρωματικώς σε έγγραφο του ΟΑΕΔ, με αρ. πρωτ.: Β116328/15.5.2012, που στάλθηκε σε όλα τα ΚΠΑ/ΚΠΑ2 και όλες τις περιφ/κές Δ/νσεις.
Όπως γίνεται φανερό η χρήση της λέξης: «ωφελούμενος», στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (ή δράση) και στα παρόμοια με αυτό, είναι πέρα για πέραπαραπλανητική και αποσκοπεί στη διαταραχή της κρίσης των ανέργων, προκειμένου να συμμετέχουν χωρίς αντιρρήσεις στη δράση. Για αυτό οι άνεργοι (ειδικά οι μακροχρόνια) θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.
Κανένας νοήμων που είναι πολίτης δεν πρέπει να υποκύψει στους ανάλγητους πολιτικατζήδες και τους τεχνοκράτες τους, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τοπλέγμα ενοχής που νοιώθουν οι άνθρωποι που δεν εργάζονται: δηλ. ότι ζουν σε βάρος των οικογενειών τους.
Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν πρέπει να συμβάλει στα στατιστικά τρικ (τηςΕΛΣΤΑΤ), που αποσκοπούν στην τεχνητή μείωση της καλπάζουσας ανεργίας. Με τρικ στατιστικής δεν θα αποφευχθούν οι κοινωνικές συνέπειες της μάστιγας της «οικονομικής κρίσης».
Οι πολίτες αν συντονιστούν μπορούν να πιέσουν. Μια συντονισμένη άρνησηστο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κοστίσει στους φετιχιστές των αριθμών –τους τεχνοκράτες– το ποσό των 44 εκατ. ευρώ.
Αυτό που πρέπει να ισχύσει είναι το λογικό και το δίκαιο: Ό,τι ίσχυσε στην περίπτωση των ανέργων που εργάστηκαν ως απογραφείς. Τότε έγινε ειδική ρύθμιση από τον υπουργό εργασίας και  οι απογραφείς διατήρησαν την κάρτα τους.
Η τιμή και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου αξίζει πολύ περισσότερα από 500 ευρώ. Τέρμα ο εμπαιγμός: ο καταρτιζόμενος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εργαζόμενος και το επίδομα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μισθός!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό Μήτσο.

    Για άλλη μια φορά "μαγευρεύουν" τα πραγματικά νούμερα της ανεργίας και αυτό κάθε φορά που συμβαίνει πρέπει να το καταγγέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή